Halusin tällä kertaa leipoa jotain pientä makeaa, mitä olisi helppo viedä tuliaisiksi. Pikkuleivät on aika nopeita ja yksinkertaisia valmistaa sekä helppo pakata ja kuljettaa.
Valitsin Gummeruksen Suklaa kirjasta valkosuklaapikkuleipä reseptin. Muutama viikko sitten tein suklaavuokakakkua, josta jäi yli valkosuklaanappeja ja ne oli nyt näppärä hyödyntää näissä pikkuleivissä.
Ohje:
24kpl
125g pehmeää voita ja ylimääräistä voiteluun
125g fariinisokeria
1 vatkattu muna
200g jauhoja
1½tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
125g pilkottua valkosuklaata
50g parapähkinöitä (n.15 pähkinää)
Valmistus:
1.Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi kulhossa. Vatkaa kananmuna ja lisää se vähitellen taikinaan, sekoita hyvin joka erän jälkeen.
2. Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja suola taikinaan ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon valkosuklaapalat ja murskatut parapähkinät.
3. Voitele uuninpellit kevyesti. Paista yhdellä pellillä enintään 6 pikkuleipää, sillä ne leviävät uunissa. Yhteen pikkuleipään tulee n. 1-2tl taikinaa.
4. Paista pikkuleipiä 190 asteessa 10-12min tai kunnes pikkuleivät ovat kullanruskeita. Siirrä ne ritilälle ja anna jäähtyä täysin ennen tarjoilua.
Jälkipuheet
Pikkuleipiä tulee leivottua aivan liian harvoin! Itse tehtynä ne on tosi maukkaita ja säilyy hyvin huoneenlämmössä.
Erilaisia makuvariaatioita voi kehittää ihan oman mielen mukaan ja taikinaan voi upottaa pussinpohjia kaapin perukoilta esim. pähkinöitä, suklaita ja kuivattuja hedelmiä.
Parapähkinät oli minulle uusi tuttavuus. Ne on kooltaan suht isoja, mutta ei onneksi kovia. Laitoin pähkinät kulhoon ja murskasin ne perunasurvimella pieniksi.
Laitoin taikinaan Pirkan valkosuklaahippuja ja lisäksi hieman valkoista leivontasuklaata. Ohjeessa suklaata oli 125g, mutta mielestäni esim. 100g valkosuklaalevy riittää ihan hyvin.
Lusikoin taikinaa pellille ainakin 2tl per pikkuleipä. Alkuperäisessä ohjeessa oli 1tl, mutta siitä tulisi varmasti 50 pienempää pikkuleipää.
Laitoin uuniin kaksi peltiä kerrallaan ja paistoin pikkuleipiä 10 min ja alimmaista peltiä hieman pidempään. Pienimpien pikkuleipien pohja tummui aika herkästi, joten paistossa saa olla tarkkana.
Pikkuleipien maku oli ihana! Valkosuklaata oli runsaasti ja maku oli sopivasti pähkinäinen. Myös koostumus oli hyvä ja sopivan rapsakka.
Herkuttelin muutamat pikkuleivät kotona teen kanssa ja pakkasin loput pieniin nätteihin pussukoihin. Vein pikkuleipiä tuliaisiksi siskolleni ja toisen pussin meidän ihanalle koiran hoitajalle 🙂
Ensi viikolla tehdään juustokakku!