Nyt halusin leipoa jotain kirjasta Kodin suuri leivontakirja Pipareista pitsikakkuun (Ulla Svensk). Ostin kirjan joskus kesällä kirppikseltä ja olen kokeillut siitä vain yhtä ohjetta (mustikkatäytekakku), joten nyt oli hyvä aika testata jotain muuta. Muutenkin pidän ajatuksesta, että kun jotain tavaraa hankkii on hyvä periaate sitä myös käyttää. Tässäkään tapauksessa ei siis jätetä kirjaa pölyttymään kirjahyllyyn vaan tutkitaan mitä kivaa sen avulla voisi tehdä tai oppia! Tämän kerran reseptiksi valikoitui Tuorejuustopiirakka, ilman sen kummempia perusteluita. Resepti kuulosti suht yksinkertaiselta ja ainekset löytyi aika pitkälti kotoa. Kokeillaan! 😊
Ohje:
Pohja
200g margariinia
4½dl sokeria
3 kananmunaa
2dl maitoa
6dl vehnäjauhoja
4tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
Täyte
100g voita
200g Keiju-vaniljatuorejuustoa (käytin Valion)
500g tomusokeria
1rkl vaniljasokeria
Valmistus:
1.Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten joukkoon.
2. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet maidon kanssa vuorotellen joukkoon.
3. Paista piirakkavuoassa 200 asteessa noin 15 minuuttia ja anna jäähtyä.
4. Valmista täyte sekoittamalla pehmeä voi ja tuorejuusto keskenään.
5. Sekoita täytteen joukkoon tomu- ja vaniljasokeri. Levitä täyte piirakan päälle.
6. Sulata suklaa ja valuta ohuita raitoja täytteen päälle.
Jälkipuheet
Pohjan valmistus oli yksinkertaista ja helppoa. En tosin ajatellut etukäteen, että tämähän on melko isokokoinen taikina. Laitoin taikinan 28cm piirakkavuokaan ja se kohosikin uunissa melko reippaasti.
Ohjeessa paistoaika oli 15 minuuttia, mutta tässä vaiheessa taikina oli vielä ihan raakaa. Pidensin piirakkapohjan paistoaikaa hieman yli 30 minuuttiin, jotta se oli kauttaaltaan kypsynyt.
Käytin täytteeseen Valion vaniljatuorejuustoa. Ohjeessa tosiaan oli Keiju merkin tuote, mutta en ainakaan itse ole kaupan hyllyllä Keijun tuorejuustoihin törmännyt. Liekö jo poistunut tuotannosta. Laitan aina kuitenkin kirjoittajan alkuperäisen ohjeen nähtäväksi ja muokkaan sitä sitten itse tarpeen mukaan.
Valmistin täytteen yleiskoneessa, jossa sekoittelin voin ja tuorejuuston sekä lisäsin sokerit. Ohjeessa tomusokeria oli 500g, mutta hyvä tahnamainen täyte tuli kyllä hieman vähemmälläkin. Täyte oli melko helppo levittää piirakan päälle ja jonkin verran sitä jäi ylikin, vaikka aika paksun kerroksen sitä laitoin.
Lopuksi sulatin n.100g tummaa leivontasuklaata ja lusikoin sulaneen suklaan pieneen pakastuspussiin. Nappasin kulmaan pienen reiän josta valuttelin suklaa raitoja koristeeksi kakun päälle.
Mikään terveyspiirakka tämä ei todellakaan ole 🙈 Paljon rasvaa ja sokeria. Piirakka oli myös melko kookas ja riittoisa ja siitä syystä veinkin sen työpaikalle, jossa kaikki leipomukset tulee onneksi nopeasti tuhottua.
Maku oli kuitenkin ihan hyvä, mutta täyte on sen verran makea, että pieni pala riittää. Tykkäsin, että pohjakin oli ihan mehevä eikä ollenkaan kuiva, vaikka paistoaikaa jouduin pidentämään.
Jos tekisin tätä piirakkaa uudelleen pienentäisin reseptiä reippaasti, ehkä jopa puolet pienemmäksi. Toki jos syöjiä on paljon niin näinkin kookas piirakka tulee tarpeeseen, mutta omaan käyttöön tämä oli hieman liian tuhti näin. Hyvä maku saa kuitenkin pisteitä 😊
Ensi kerralla leivotaan filotaikinasta!