Minulla on muutama suklaaleivonnaisiin keskittynyt kirja, joissa olisi paljonkin mielenkiintoisia ohjeita kokeiltavaksi. Tosin näissä kirjoissa on osin samojakin ohjeita, ehkä pieni ero nimessä tai vastaavaa…. Joissakin ohjeissa on vähän vieraita raaka-aineita, eikä niitä välttämättä löydy lähikaupan hyllystä tai sitten omat välineet on vähän puutteelliset. Esim. pienempi kakkuvuoka ja irtopohjainen torttuvuoka olisi seuraavaksi ostoslistalla.
Noh, jotain suklaaöveriä oli mielessä, kun suunnittelin tämän kerran leivontaa ja päätin valita suklaatryffelitortun. En ole ihan vastaavaa aiemmin tehnytkään. Pohja kuulosti hieman erikoiselta ja sen kostutukseen käytettiin kahvia sekä brandya. Itsehän en juo kahvia enkä edes omista kahvinkeitintä ja siitä syystä on moni kahvia tarvinnut leivonnainen on jäänyt tekemättä. Brandykin on ihan vierasta tavaraa, joten mielenkiintoinen kokeilu taas tulossa ☺
Ohje:
voita voiteluun
55g kullankeltaista sirotesokeria
2 kananmunaa
25g jauhoja
25g kaakaojauhetta ja ylimääräistä koristeeksi
½ dl vahvaa kahvia
2rkl brandya
Päällyste:
6dl kuohukermaa (käytin 4dl)
425g sulaa ja jäähtynyttä tummaa suklaata (käytin 300g)
tomusokeria koristeeksi
Valmistus:
1.Pane sokeri ja kananmunat kuumuutta kestävään kulhoon ja aseta kiehuvan vesikattilan ylle. Vatkaa vaaleaksi ja notkeaksi taikinaksi.
2. Siivilöi jauhot ja kaakaojauhe toiseen kulhoon ja hämmennä varovasti taikinan sekaan.
3. Voitele irtopohjainen kakkuvuoka (23cm) ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 220 asteeseen esilämmitetyssä uunissa 7-10 minuuttia tai kunnes torttu on kohonnut ja kiinteä kosketettaessa.
4. Siirrä pohja kakkuritilälle jäähtymään. Pese ja kuivaa vuoka ja laita jäähtynyt torttu siihen uudelleen. Sekoita kahvi ja brandy yhteen ja kostuta torttu seoksella.
5. Päällyste: Vatkaa kerma kulhossa vaahdoksi. Sulata suklaa ja anna jäähtyä. Hämmennä jäähtynyt suklaa varovasti kermavaahdon joukkoon. Kaada seos tortun päälle. Pane torttu jääkaappiin 4-5 tunniksi kiinteytymään.
6. Koristelu: Siivilöi kaakaojauhetta päälle ja irrota torttu varovasti vuoasta. Voit koristella tortun päälle leivinpaperisuikaleiden avulla tomusokeriraitoja. Tarjoilu: leikkaa viipaleiksi kuumalla veitsellä.
Jälkipuheet
Ihan ensiksi oli tietysti suunnattava kauppaan tarvikkeita ostamaan. Alkosta löysin pienen 2dl pullon brandya. Torttuun tästä meni vain 2rkl, joten tästä riittää useammaksikin leivontakerraksi tai ehkä se nyt tulee käytettyä muutenkin 😁
Ruokakaupan hyllyllä tutkailin kahvivaihtoehtoja ja päätin ostaa pikakahvia. Sehän on helppo tapa tehdä pieni määrä kahvia leivontaa varten ja joku kahvin juoja kyläilijä voi siitä ilahtua myöhemminkin. Kuohukerman ja suklaan määrä tuntui aika isolta, mutta ostin kuitenkin näitäkin ohjeen mukaisesti. Muut ainekset löytyikin kotoa valmiina.
Aloitin tietysti pohjasta. Eli kanamunat ja sokeri kulhoon ja kiehuvan vesikattilan ylle. Ohjeessa puhuttiin sirotesokerista, mutta käytin siis ihan tavallista hienoa sokeria. Eiköhän se ole ihan samaa tavaraa. Sekoittelin nämä vaahdoksi jonka jälkeen lisäsin seokseen jauhot.
Kaadoin taikina irtopohjaiseen kakkuvuokaan ja paistoin ohjeen mukaiset 7 minuuttia. Pohja oli tosi litteän oloinen ja olin vähän epätoivoinen, että mitä tästä tortusta oikein tulee 😅 Kuvassa se itse asiassa näyttää paksummalta mitä se todellisuudessa onkaan. Mietin olisiko taikinaan pitänyt lisätä leivinjauhoa, mutta ohjeessa sitä ei ollut… Kirjan kuvassa pohja on kyllä kuohkeamman näköinen. Tein itseasiassa pohjan vielä toiseen kertaan, mutta lopputulos oli aivan yhtä lättänä toisellakin kerralla. No, en kuitenkaan lannistunut tästä vaan päätin jatkaa ohjeen mukaisesti.
Pohja jäähtyi nopeasti ja kostutin sen kahvi-brandy seoksella. Aluksi tuntui, ettei pohja ime nestettä kovin hyvin, mutta käytin kuitenkin koko ½ dl:n seoksen.
Tämän jälkeen vatkasin kerman yleiskoneessa. Ohjeessa kermaa oli 6dl, mutta tämä kuulosti minusta määränä kovin isolta. Päädyin siis käyttämään kermaa vain 4dl ja tämä oli aivan hyvä ratkaisu. Täytteestä tuli muhkea ja runsas tällä pienemmälläkin määrällä, mutta mikäli haluaa oikein täyteläisen suklaatryffelitäytteen voi toki laittaa sen 6dl kermaa. Sulatin tummaa leivontasuklaata kattilassa 300g, ohjeessa määrä oli 425g. Suhteutin näin suklaan määrän kermavaahtoon. Toki suklaan ja kerman suhdetta voi vähän muokata oman makumieltymyksen mukaan.
Sekoitin jäähtyneen suklaan kermavaahdon joukkoon ja levitin sen torttupohjan päälle kakkuvuokaan. Tässä kohtaa olisi kannattanut vähän tasoitella pintaa siistimmän ulkonäön toivossa, mutta se jäi nyt tekemättä 😅 Annoin tortun tekeytyä jääkaapissa yön yli.
Seuraavana aamuna siivilöin tortun pinnalle kaakaojauhetta ja irrotin sen kakkuvuoasta. Kirjassa oli vielä hienosti tehty leivinpaperin avulla leveitä tomusokeriraitoja tortun pinnalle. Hyvä koristeluvinkki, mutta tyydyin itse nyt tuohon kaakaojauheeseen.
Litteästä pohjasta johtuen olin tosi epäluuloinen tortun onnistumisen suhteen… Onneksi huoli oli kuitenkin tällä kertaa turha. Pohja oli kyllä litteä, mutta hyvin ja tasaisesti kostunut ja oikeastaan juuri sopiva tähän torttuun. Pohja oli kuin hyvä napakka alusta ihanalle suklaatryffelitäytteelle. Brandyn olemassa oloa ei kyllä huomannut ollenkaan. Jos sen mausta pitää, ehkä sitä voisi lisätä hieman enemmän.
Kokonaisuudessaan pidän tätä suklaatryffelitorttua onnistuneena. Ulkonäkö ei ehkä taaskaan ollut se tämä tortun vahvuus, mutta maku oli ihanan suklainen ja kokonaisuus toimii. Ihana suklaaherkkupala teen tai kahvin kanssa 😊 Tästä tortusta tulee noin 10 palaa ja säilyy jääkaapissa useamman päivän.
Ensi kerralla käytetään pakastimesta viime kesän satoa!