Kesällä tulee aina leivottua paljon marjoja ja muitakin sesongin herkkuja hyödyntäen. Ja siitäpä syystä ikisuosikkini suklaa on jäänyt ihan unholaan. Kirjahyllystä löytyy muutama suklaaleivonta kirja joita selailin sopivaa reseptiä etsien. Ja näistähän löytyy vaikka mitä kokeiltavaa! Tämän Suklaamarenkipiirakan löysin Gummeruksen Suklaa-yli 100 hyvää ohjetta kirjan jälkiruokasuosikit osiosta. Tässä kirjassa olisi tosiaan paljon muitakin kivoja reseptejä kokeiltavaksi ja ohjeita, joissa on käytetty ainakin itselle vähän vieraampiakin raaka-aineita. Nyt valitsin kuitenkin aika turvallisen vaihtoehdon, mutta tähän kirjaan tulen ehdottomasti palaamaan vielä useamman kerran.
Ohje:
Pohja
225g täysjyväsuklaakeksejä (käytin Pirkka maitosuklaakeksejä)
50g voita
Täyte
3 munankeltuaista
4rkl hienoasokeria
4rkl maissitärkkelystä
6dl maitoa
100g tummaa suklaata sulatettuna
Marenki
2 munanvalkuaista
100g hienoasokeria
3 tippaa vaniljauutetta (käytin Dr.Oetkerin vanilija-aromia)
Valmistus:
1.Murskaa keksit muruksi ja kaada isoon kulhoon. Sulata voi ja sekoita hyvin keksimurskaan.
2. Levitä taikina piirakkavuoan (halkaisija 23cm) pohjalle ja sivuille ja painele tiiviiksi.
3. Täyte: Vatkaa keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys isossa kulhossa tasaiseksi tahnaksi (lisää joukkoon tarvittaessa vähän maitoa).
4. Kuumenna maito lähes kiehuvaksi ja kaada hitaasti seokseen. Sekoita hyvin.
5. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna jatkuvasti sekoittaen pienellä lämmöllä, kunnes seos on sakeaa.
6. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sula suklaa. Levitä seos keksipohjalle.
7. Marenki: Vaahdota munanvalkuaiset isossa, puhtaassa, rasvattomassa kulhossa ilmaviksi. Vatkaa vähitellen sekaan kaksi kolmasosaa sokerista, kunnes vaahto on kiinteää ja hämmennä sitten sekaan loput sokerista ja vaniljauute.
8. Levitä valkuaisvaahto varovasti täytteen päälle ja muotoile siihen lusikan selällä koristeellisia aaltoja.
9. Paista 160 asteeseen esilämmitetyn uunin keskitasolla 30 minuuttia tai kunnes marenki on kullankeltaista. Tarjoile kuumana tai lämpimänä.
Jälkipuheet
Tätä piirakkaa oli mukava tehdä, koska en ihan vastaavaa ollut aikaisemmin tehnyt! Toisinaan ohjeet etenee aika samalla kaavalla, mutta oli kivaa vaihtelua tehdä mm. maitopohjainen täyte.
Ohjeessa pohjana oli käytetty täysjyväsuklaakeksejä, mutta ei ainakaan meidän lähikaupasta löytynyt oikein sopivaa vaihtoehtoa, joten ostin tilalle Pirkan maitosuklaakeksejä. Pohjasta tuli ihan hyvä perus kaurakeksipohja. Toki tähän voisi käyttää ihan mitä tahansa muutakin vaihtoehtoa, vaikkapa perus tai täysjyvä Digestivekeksejä. Koska piirakka itsessään on jo hyvin makea, ei pohja mielestäni erityisesti kaipaa juuri suklaakeksejä.
Täytteen valmistus lähti hyvin käyntiin. Erottelin keltuaiset ja valkuaiset. Sekoittelin keltuaiset, sokerin ja maissitärkkelyksen keskenään ja näistä tuli hyvä, notkea tahna.
Kuumensin maidon metallikattilassa ja tietenkin se vähän jämähti pohjaan kiinni. Lämmöt oli kuitenkin sen verran pienellä, että maito ei onneksi päässyt palamaan kiinni pohjaan. Aluksi huolestuin hieman, kuin maito-tahnaseos ei lähtenyt sakenemaan kattilassa, mutta odottelun jälkeen se alkoi näyttämään sopivalta piirakan täytteeltä. Sulatin vielä suklaan mikrossa ja lisäsin täytteeseen, jolloin täyte muistutti koostumukseltaan suklaavanukasta.
Vatkasin marengin yleiskoneessa. Lopuksi maustoin marengin Dr. Oetkerin vanilja-aromilla, jota laitoin teelusikan kärjellisen. Marenki oli helppo lusikoida piirakan päälle ja paistoin uunissa ohjeen mukaisesti 30minuuttia.
Paiston jälkeen annoin piirakan jäähtyä hetken ennen maistamista. Tee kiehumaan ja odotin piirakan maistamista innokkaasti, olihan se niin herkullisen näköinen ja valmistus oli mielestäni mennyt hyvin. Piirakka maistui kuitenkin todella! makealta ja hetken jo epäröin pystynkö syömään koko piirakkaa 🙈 Ohjeessa vielä kehotetaan tarjoilemaan kuumana tai lämpimänä, mutta jotenkin uunista tullut lämmin piirakka ei uponnut itselle ollenkaan. Seuraavana päivänä maistoin piirakkaa jääkaappi kylmänä ja olin helpottunut, piirakka oli mielestäni paljon paremman makuinen kylmänä. Jäin asiaa miettimään ja en siis ole oikein maidon ystävä. Ehkä lämmin maitomainen täyte ja makea marenki yhdessä ei toiminut itselle ollenkaan. Tämä on varmasti makuasia. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä Suklaamarenki piirakkaa, varmasti pidät siitä joko kylmänä tai lämpimänä 😄 Ohjeen mukaan tästä riittää kuudelle, mutta sanoisin että makeutensa puolesta tästä tulee helposti useampikin pala.
Ensi kerralla leivotaan Halloween teemaan!