Nyt piti keksiä käyttöä raparpereille, jotka on odottanut koskemattomana pihamaalla koko kesän! Perinteinen piirakkahan on aina hyvä, mutta nyt päätin kokeilla nro 5 Pirkka-lehdessä ollutta Raparperi-vaniljapullan ohjetta.
Ohje:
2½ dl maitoa
25g hiivaa
1 kananmuna
1½dl sokeria
1rkl Pirkka kardemummaa
1tl suolaa
n.8dl vehnäjauhoja
100g pehmeää voita
Raparperit:
250g tuoretta raparperia
½ dl sokeria
Vaniljatäyte:
1rs (180g) Pirkka vanilijatuorejuustoa
½dl sokeria
Lisäksi:
1 kananmuna
Valmistus:
1.Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola.
2. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa hyvin. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista, noin 10 minuuttia.
3. Anna taikinan kohota leivinliinan alla 15-20 minuuttia.
4. Leikkaa raparperi paloiksi (noin 4cm ×1cm) ja siirrä kattilaan sokerin kanssa. Leikkaa paksut raparperit tarvittaessa ohuemmiksi. Kuumenna kiehuvaksi. Kuullota raparpereja muutaman minuutin ajan ja siirrä kattila pois liedeltä.
5. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla. Leivo taikinasta 14 pikkupullaa ja jaa ne kahdelle pellille. Kohota pullat liinan alla, noin 30 minuuttia.
6. Sekoita kulhossa vaniljatuorejuusto ja sokeri.
7. Paina jauhotetulla lasilla (halkaisija 7cm) kuoppa kohonneeseen pullaan. Voitele pullien reunat munalla. Annostele tuorejuustotäyte kuoppiin. Lisää reilu lusikallinen raparpereja vanilijatuorejuuston päälle.
8. Paista 200-asteisessa uunissa 13-15 minuuttia. Tarjoa hieman jäähtyneenä.
Jälkipuheet
Aika pitkissä kantimissa oli näiden pullien valmistus ja täytyy sanoa, ettei ole tullut leivottua oikein koko kesänä. No niin tuli nämä vanilja-raparperipullat kuitenkin lopulta tehtyä 😊
Taikinan valmistus olikin tällä kertaa ihan oma prosessinsa, kun olin tekemässä taikinaa niin tulikin yllättäen muuta menoa kesken kaiken ja jouduin siirtämään pullien leivonnan seuraavalle päivälle 🙈 Taikina kohosikin sitten melko suureksi ja tuntui seuraavana päivänä hieman kuivahkolta. No taikinan vaivaamisessa ja pullien pyörittelyssä meni oma aikansa, mutta lopulta ne asettuivat kutakuinkin pullan näköisiksi pyörylöiksi.
Raparperien pilkkominen ja kuullotus meni melko kätevästi, samoin vaniljatäytteen teko. Painelin lasilla pulliin kuopat, voitelin pullat ja lusikoin tuorejuustotäytteen kuoppaan. Asettelin päälle raparperin paloja n.3kpl/pulla.
Tällä kertaa ei tullut katsottua kelloakaan paistaessa vaan nappasin pullat ulos, kun ne vaikuttivat värinsä puolesta sopivan kypsiltä. Raparperit oli paistaessa lähtenyt vähän liukumaan pullan päältä ja näky oli aika hupaisakin, mutta asettelin ne varovasti takaisin paikoilleen.
Pullista tuli aika isoja, mutta nippa nappa sen jaksaa syödä 😁 Vanilijatäyte oli ihan hyvän makuinen. Ehkäpä pulla olisi hieman mukavampi syödä, mikäli raparperi olisi pilkottuna tai vähän pienempänä pullan päällä. Tämä ei ollut ihan kaikkien aikojen paras pullaonnistuminen, mutta luulen sen olevan enemmänkin kiinni nyt valmistusprosessista kun niinkään reseptistä 😅 Kiva kesään sopiva pullaohje kuitenkin!
Omenoitakin olisi hyvän näköinen sato tulossa. Jospa niistä sitten seuraavaksi kehittelisi jotain. 🍏😊