Rakastan kesää ❤ Valoisia päiviä, auringon lämpöä, linnunlaulua ja luonnon vehreyttä. Kesällä on kuitenkin aika paljon touhua ja taas havahduin siihen, että mm. raparperit on kasvanut vauhdilla, enkä ole hyödyntänyt niitä vielä ollenkaan. Onneksi ne kyllä säilyy penkissä hyvänä vähän pidempäänkin. Tässä varmasti auttaa, että omat raparperit kasvaa aika varjoisessa paikassa. Yleensä käytän osan raparperista tuoreeltaan leipomuksissa ja osan olen pakastanut ja käyttänyt sitten talven mittaan. Joskus kiinnostaisi kokeilla mehuja tai hilloakin, mutta vielä tätä kokeilua ei ole tapahtunut 😅
Taas yksi kirpparilta hankittu leivontakirja odottaa käyttöä ja löysinkin kirjasta mielenkiintoisen ohjeen raparperi-marenkitorttu à la Marja. Tämä ohje siis löytyy kirjasta Pipareista pitsikakkuun (Ulla Svensk). Siispä leipomaan!
Pohja:
100g voita
3/4dl sokeria
1 kananmunan keltuainen
½ dl maitoa
1½ dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
Päälle:
1 kananmunan valkuainen
3/4dl sokeria
½tl vanilliinisokeria
3dl raparperipaloja
Pinnalle:
mantelilastuja
Valmistus:
1.Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon keltuainen hyvin sekoittaen.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää maidon kanssa taikinaan. Laita taikina voideltuun, korppujauhotettuun irtopohjavuokaan.
3. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri joukkoon vähitellen koko ajan vatkaten.
4. Pyörittele pieniksi leikatut raparperipalat sokerissa. Lisää raparperipalat ja vanilliinisokeri vaahtoon. Levitä seos pohjataikinan päälle.
5. Ripottele pinnalle mantelilastuja ja paista torttua 175 asteessa uunin alatasolla 30-40min.
Jälkipuheet
Tämä torttu oli juuri niin kesäisen hyvää, kuin etukäteen ajattelinkin. Raparperin kirpeys ja marengin makeus on ihana yhdistelmä.
Taikina oli helppo tehdä. Toki tässä piti tehdä kananmunan erottelu, koska pohjaan laitettiin pelkkä keltuainen. Marenkia tehdessä jää helposti keltuaista käyttämättä, joten tämä resepti oli siinäkin mielessä kivasti suunniteltu, ettei jäänyt mitään ylimääräistä. Viime viikon vegaanisesta browniesta jäi kauramaitoa, joten hyödynsin sitä nyt tässä torttutaikinassa. Maitoa minulla ei tule muuten juuri käytettyä niin se jää helposti kaappiin seisomaan.
Yksi iso raparperinvarsi riitti hyvin tähän torttuun. Raparperin maku on aika voimakas, joten ei haittaa mitään, jos ihan koko pohja ei notku raparperista.
Marenki jäi vatkatessa ehkä hieman löysäksi, mutta ei näkynyt lopputuloksessa onneksi ollenkaan. Paistoin torttua uunissa lähemmäs 40min. ja se oli juuri sopivasti. Mantelilastut oli kiva lisä tortun päällä, mutta toimii varmasti hyvin ilman niitäkin. Tämä torttu katoaa nopeasti parempiin suihin. Ehkäpä teen sitä vielä kesällä uudestaan 😊
Ensi kerralla tehdään porkkanakakku!