Kevään tullen aina havahtuu hieman katsastamaan pakastimen tilannetta, että mitäs kaikkea sieltä löytyykään. Edelliskesän marjoja on vielä jonkin verran ja päätin nyt käyttää loput puolukat leivontaan. Puolukkaa en juuri muuten käytä, se ei ole makuuni, mutta muistan joskus tehneeni ihan hyviä puolukkakeksejä (Puolukka-valkosuklaacookies). Joten välillä voi aina kokeilla, jos hyvä resepti sattuu kohdalle.
Selailin leivontakirjoja, mutta niissä ei ollut oikein mitään erityisen houkuttelevaa puolukkaohjetta. Niinpä siirryin netin puolelle ja löysin Valion sivuilta helpon tuntuisen puolukkapiirakka ohjeen, jota päätin kokeilla. Puolukasta oli kyllä muitakin ihan mielenkiintoisia ohjeita esim. juustokakkuja ja erilaisia kinuski-puolukkaherkkuja. Niihin voisi palata joskus myöhemmin.
Ohje:
Pohja
75 g Valio voita
½ dl sokeria
1 kananmuna
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
Täyte
4 dl (200 g) puolukoita
2 tl perunajauhoja, jos käytät pakastepuolukoita
2 kananmunaa
1 prk (200 g) Valio keittiön kermaviiliä
1¼ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Tarjoiluun
Valio vanilla vaniljakastiketta
Valmistus:
1.Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
2. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita nopeasti taikina tasaiseksi.
3. Levitä taikina halkaisijaltaan noin 27 cm:n piirakkavuokaan. Levitä puolukat pohjalle (sekoita perunajauhot pakastettujen marjojen joukkoon).
4. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja sekoita joukkoon kermaviili sekä sokerit. Kaada seos vuokaan.
5. Kypsennä 200 asteessa noin 40 min. uunin alaosassa. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.
Jälkipuheet
Otin aamulla puolukat pakastimestasesta sulamaan ja annoin niiden olla muutaman tunnin huoneen lämmössä ennen leivontaa. Tuskinpa tässä tapauksessa olisi ollut suurta haittaa, vaikka olisin käyttänyt jäisiä marjoja.
Taikina oli nopea ja helppo tehdä. Aluksi näytti, että sitä on aika vähän, mutta hyvin sain kuitenkin sen piirakkavuokaan levitettyä.
Tämän jälkeen sekoitin perunajauhot puolukoihin ja kippasin ne piirakkavuokaan taikinan päälle. Sitten tein täytteen eli sekoitin kermaviilin, kananmunat ja sokerit keskenään ja kaadoin puolukoiden päälle.
Paistoin piirakkaa uunissa hieman alle 40 min. ja reunat oli jo tummunut jonkin verran. Piirakka ei kuitenkaan palanut, jotenkin täyte vaan otti hyvin väriä. Annoin piirakan jäähtyä rauhassa ennen koemaistamista.
Koska puolukka on niin hapan, ehdottomasti reilu loraus vanilijakastiketta ja maku oli tosi hyvä👍 Puolukka maistuu kirpeältä, mutta sitä pystyy syömään, vaikka normaalisti en niin siitä pidä. Piirakka tuli syötyä viimeistä murua myöden ja olin positiivisesti yllättynyt lopputuloksesta. Ehkä siis ensi kesänäkin poimin muutaman rasian puolukkaa 😊 Tämä oli ensimmäinen kerta, kun etsin reseptiä Valion sivuilta ja siellähän olikin kivasti erilaisia ohjeita. Varmasti palaan sinne vielä uudestaan.
Ensi kerralla kokeillaan joku kiva suklaaresepti!