Kesällä näin jossain ohjeen puolukka-valkosuklaakekseistä ja ajattelin heti, että näitä haluan joskus kokeilla. Puolukka ei ole ihan lempimarjani (niin kuin ei viime kerran viinimarjatkaan😅), mutta juuri jonkun niin makean, kun valkosuklaan kanssa, niistä voisin tykätä. Nyt kun puolukka-aika on ollut parhaimmillaan, en enää löytänyt tuota kyseistä ohjetta mistään, vaikka selasin kaikki kirjat ja kännykkään tallentamani ohjeet läpi. Siispä etsin netistä samankaltaista ohjetta ja löysin Meillä kotona (www.meillakotona.fi) sivustolta sopivan keksireseptin. Puolukoita keräsin mökkireissulta ja niitähän olikin nyt mättäät pullollaan. Puolukat on kyllä siitä kivoja, että ne on helppo kuljettaa mökkireissulta kotiin ja säilyy jääkaapissakin hyvänä melko pitkään. Muutaman rasian laitoin pakkaseenkin, jos vaikka talvella tulisi leivottua puolukoista jotain muutakin hyvää.
Ohje:
125g pehmeää voita
1dl sokeria
1kpl kananmuna
1½dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
1tl leivinjauhetta
½tl suolaa
1tl vanilijasokeria
100g valkosuklaata rouhittuna
1½dl puolukoita
2tl perunajauhoja
Valmistus:
1.Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmuna.
2. Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola keskenään. Sekoita jauhoseos vähitellen voi-sokerivaahtoon.
3. Sekoita perunajauhot puolukoiden joukkoon. Rouhi valkosuklaa, lisää taikinaan ja sekoita.
4. Muotoile keksitaikina pötkyläksi (5cm halkaisija) ja kääri leivinpaperiin. Pakasta taikinapötköä 30 minuuttia.
5. Leikkaa taikina 1cm paksuisiksi kiekoiksi. Asettele leivinpaperille ja paista 200 asteessa (tai kiertoilmauunissa 180 asteessa) noin 10 minuuttia tai kunnes puolukka-valkosuklaakeksit ovat kullankeltaisia. Anna keksien jäähtyä ennen tarjoilua.
Jälkipuheet
Tulipa näistä kekseistä ihanan makuisia 😋 Puolukan happamuus ja valkosuklaan makeus sopii todella hyvin yhteen. Näitä keksejä on lähes mahdotonta syödä vain yksi. Helposti menee se toinen tai kolmaskin samalla…
Valmistus oli helppoa ja taikina tuli nopeasti. Laitoin puolukoiden joukkoon perunajauhoja ohjeen mukaisesti, vaikka ehkä se ei olisi ollut ihan välttämätöntä tuoreita marjoja käytettäessä. Valkosuklaa kannattaa rouhia aika pieneksi, että se sekoittuu kunnolla taikinan joukkoon.
Keksitaikinasta tuli jämäkkä pötkylä, josta oli helppo leikata sopivia lantteja. Tosin leikatessa olisi aina hyvä käyttää leikkuulautaa, ettei pöytään jää jälkiä (note to myself😅) Keksejä tuli noin 30kpl. Paistettaessa keksit leviää kivasti, joten ympärille kannattaa jättää riittävästi tilaa. Paistoin keksejä 10minuuttia ja se oli juuri sopiva. Jostain syystä keksien koostumus oli enemmän pehmeä, kuin rapea, mutta se ei haitannut yhtään. Maku oli kuitenkin niin hyvä!
Taas on yksi happaman makuinen marja muutettu ihanan maukkaaksi leivonnaiseksi 😊
Mitä olisikaan syksy ilman omenapiirakkaa, joten ensi kerralla jatketaan sillä!
Minulla on pakkasessa paljon punaviinimarjoja odottamassa käyttöä, sopisivat varmasti hyvin puolukan tilalle. Ja eikös kaikki missä on marjoja ole myös terveellistä, ainakin joku lapsista on joskus näin perustellut saadakseen marjasuklaata. Osaatko sanoa kauan keksit säilyvät huoneenlämmössä?
Varmasti myös punaviinimarjat sopisi hyvin puolukan tilalle ja voisin kuvitella, että nämä keksit olisi lastenkin makuun. Itse ainakin tykkään hyödyntää marjoja leivonnassa, jospa ne tekisi herkuista edes vähän terveellisempiä ja tuohan ne paljon makua😊 Tässä ohjeessa on käytetty voita, muistelisin, että ilmatiiviissä rasiassa tämän tyyppiset keksit voisi säilyä noin kaksi viikkoakin.
Mukavia leivontahetkiä!