Pannacotta, jälkiruokien lemppari muotoutuu nyt myös piirakaksi! Tykkään pannacotta vanukkaista ja tykkään vanilijan mausta, joten piti ehdottomasti päästä kokeilemaan tätä kesän K-ruokalehdestä (6-8/23) bongattua pannacottapiirakka reseptiä.
Tässä lähellä kasvaa kivasti metsämansikoita, joten kävin keräämässä piirakkaan tuoreet marjat ihan kotinurkilta. Metsämansikoita tulee yleensä käytettyä rahkassa, jogurtin tai jäätelön kanssa, mutta harvemmin olen hyödyntänyt sitä leivonnassa. Vanilja ja mansikka on ihana makupari, joten oli kiva nyt hyödyntää metsämansikoita koristelussa.
Pohja:
1ps (220g) Pirkka kaurakeksejä
100g voita
Täyte:
3 liivatelehteä
2tlk (á2dl) Pirkka vispikermaa
1dl sokeria
2tl vanilijasokeri
1prk (200g) Pirkka turkkilaista jugurttia
Koristele marjoilla:
1rs (250g) suomalaisia mansikoita
1rs (150g) Pirkka suomalaisia vadelmia
Valmistus:
1.Hienonna keksit hienoksi muruksi. Sulata voi ja sekoita se keksimurun joukkoon. Painele keksimuru kelmutetun (leivinpaperi) piirakkavuoan tai irtopohjavuoan (24cm) reunoille ja pohjalle. Tasoita reunat.
BONUS Jos haluat, paista piirakkapohjaa 200 asteessa noin 5 minuuttia.
2. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia.
3. Kuumenna 2dl kermaa sekä sokeri pinnoitetussa kattilassa matalalla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut ja kerma on kuumaa, noin 5 minuuttia. Siirrä kattila pois levyltä, lisää joukkoon vaniljasokeri ja anna maustua muutama minuutti.
4. Purista liivatelehdet kuiviksi vedestä ja sekoita kerman joukkoon. Lisää joukkoon loput kermat ja anna jäähtyä muutama minuutti. Lisää jogurtti hyvin sekoittaen.
5. Kaada pannacottatäyte keksipohjan päälle. Nosta jääkaappiin ja anna jähmettyä vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.
6. Koristele pannacottapiirakka tuoreilla vadelmilla ja mansikoilla.
Jälkipuheet:
Piirakka oli ihanan makuinen ja myös melko helppo tehdä. Jostain syystä taas ajattelin piirakan valmistamisen olevan jotenkin hankalampi ja pidempi prosessi, mutta sehän valmistui tosi näppärästi. Toki nämä hyydytettävät leivonnaiset ei ole niitä suoraan uunista tarjottavia, muuta mikäli on aikaa odotella valmistumista rauhassa, kannattaa tätä ehdottomasti kokeilla!
Ensin kävin tietysti poimimassa metsämansikat. Tykkään poimia marjoja, se on ihanan rentouttavaa ja palkitsevaa puuhaa minulle ainakin 😄 Piirakan päälle käy toki mitkä tahansa marjat, oman maun mukaan.
Pohja oli juustokakusta tuttu ja lehdessä oli lisävinkkinä paistaa piirakkapohjaa uunissa, jolloin makuun tulee paahteisuutta. Paistoin 200 asteessa noin 5 minuuttia. Ihan kiva kokeilu, mutta pohjan paistaminen ei siis todellakaan ole välttämätöntä!
Lämmitin kerman ja sokerin hellalla pikkuhiljaa kuumaksi ja sekoittelin samalla. Lisäsin liivatteet, jogurtin ja täyte jäi tässä vaiheessa melko löysäksi. Lisäsin täytteen jäähtyneelle keksipohjalle ja jostain syystä tässä vaiheessa olen aina tosi skeptinen onnistumisen suhteen. Pelottaa, jos täyte ei hyydy ja työ ja raaka-aineet menee hukkaan 😅
Pidin kakun yön ajan jääkaapissa hyytymässä ja kyllähän täyte oli hyytynyt niin kuin pitääkin. Irrottelin piirakan varovasti vuoasta ja poistin leivinpaperin. Kippasin keräämäni metsämansikat piirakan päälle ja valmista tuli.
Tämä oli ihanan makuinen kesäpiirakka. Tykkäsin tosi paljon! Piirakka oli helppo leikata ja siisti syödä. Tämä piirakka kulkee hyvin mukana vaikka kesäpiknikille. Piirakasta tulee noin 12 annospalaa.
Ensi kerralla jatketaan mansikoiden parissa!