(MAIDOTON JA MUNATON)

Metsä on edelleen pullollaan mustikoita. Mökkireissulla keräsin muutaman kipollisen ja samalla mietiskelin, mitä hyvää niistä leipoisin. Loppukesän perinteinen olisi tietysti mustikkapiirakka, mutta nyt halusin kokeilla jotain muuta. Siispä leivontakirjat esille ja ohjeita selaamaan!
Tämän kerran resepti löytyi Pipareista pitsikakkuun kirjasta (Ulla Svensk), eli nyt leivotaan mustikkatäytekakku 😋 Täytekakut on itselle vielä aika vierasta maaperää, joten tässäpä on hyvä mahdollisuus kokeilla ja kehittää taas omia taitoja. Ohje on maidoton ja munaton ja tämä ohjehan sopii myös vegaaneille. Koska mustikoita oli kertynyt ihan mukavasti keitin itse myös kakun täytteeseen tulevan mustikkahillon. Mustikkahilloa ei oikein kaupan hyllyltä löytynytkään, ainakaan omasta lähikaupasta. Varmasti isommista kaupoista valikoimaa löytyy paremmin.
Ohje:
4½dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
1rkl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
2½dl vettä
500g maidotonta margariinia (esim. Sunnuntai)
Kostutus:
1½dl vettä
Täyte:
150g mustikkahilloa (huom! jos haluat kakusta vegaanisen katso, että hillo on vegaaninen)
maidotonta vispikermaa (käytin Valion Oddlygood)
Koristelu:
maidotonta vispikermaa
200g mustikoita
Mustikkahillo:
n.5dl mustikoita
n. 0,25dl vettä
n.3dl hillosokeria (käytin Dan Sukker)
Valmistus:
Hillo
1.Kuumenna vesi ja marjat kattilassa.
2. Sekoita hillosokeri höyryävään seokseen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen 10-15 minuuttia. Sekoittele välillä.

3. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta ja anna hillon jäähtyä. Sekoita pari kertaa jäähtymisen aikana.
Kakku
1.Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon vesi ja sulatettu margariini. Sekoita tasaiseksi.
2. Voitele kakkuvuoka margariinilla ja jauhota korppujauhoilla. Kaada massa vuokaan.

3. Paista kakku uunin alatasolla 200 asteessa, noin 40-45 minuuttia.

4. Vatkaa vispikerma vaahdoksi.
5. Halkaise jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Kostuta pohja vedellä. Laita väliin jäähtynyt mustikkahillo ja vatkattu vispikerma. Aseta toinen kakkupohja päälle ja kostuta se vedellä.


6. Koristele kakku vispikermavaahdolla ja mustikoilla.


Jälkipuheet:
Täytekakun valmistus onnistui hyvin, vaikka kyllä kehityskohteitakin jäi 😄 Mm. kakun koristelu on osa-alue, jossa varmasti tekemällä ja kokeilemalla tulee oppia ja kehittyy. Samoin pohjan kostutuksen oikean tasapainon löytyminen on vähän hakusessa, että pohja ei jäisi kuivaksi, mutta toisaalta ei olisi aivan vetinenkään.
Täytekakku maistui runsaasta sokerista huolimatta melkein terveyskakulta 😄 Tämä tietysti johtui kasviskermavaahdosta, joka on maultaan kevyt verrattuna tavalliseen maitopohjaiseen vispikermaan. Siitä huolimatta kakku oli kyllä hyvän makuinen ja erityisesti runsas kasa mustikkaa toi siihen ihanasti makua. Mikäli kakusta ei erityisesti halua tehdä maidotonta ja vegaanista voi siihen tietenkin käyttää tavallista vispikermaa. Mutta mielestäni on ihan kiva kokeilla, oppia käyttämään ja tulla tietoiseksi myös näistä kasvispohjaisista tuotteista. Itse huomasin, että pieneen makueroon tottuu kyllä nopeasti. Kasviskermavaahto oli kyllä helppo käsitellä ja pursottaminen onnistui näin amatööriltäkin.
Hillojen tekoa en myöskään aiemmin ole erityisesti harrastanut, mutta niin vaan valmistui hyvä mustikkahillokin! Hilloa keittäessä tuli taas mieleen, mahtaako se hyytyä ollenkaan, mutta koostumus oli juuri sopiva, kun seos oli jäähtynyt. Tällä laittamallani ohjeella hilloa tulee yksi iso purkillinen tai pari pienempää, mutta ohjettahan voi soveltaa oman tarpeen mukaan.
Pohjan halkaiseminen sujui helposti, mutta kostutuksen osalta oma kakku jäi hieman kuivaksi. Olisi kannattanut siis käyttää tuo ohjeen mukainen 1½dl vettä kokonaan. Myös tuohon välikerrokseen olisin voinut laittaa täytettä vieläkin enemmän.
Kaiken kaikkiaan kakun teosta jäi hyvä mieli 🤗 Taas tuli kokeiltua vähän uutta ja on aina kiva, kun voi hyödyntää leivonnassa näitä parhaita metsän herkkuja eli mustikoita! Kakkupalaa syödessä palaa mieleen ihana kesäinen mökkipäivä ja mustikoiden poimita. Kuuma kesäpäivä, vilvoittava tuuli, rantakivikkoon iskeytyvät aallot, mustikoista siniset sormet, rauha, kiireettömyys ja hiljaisuus. Ympärillä ihana luonto💗 Ihana kesä💗
Ensi kerralla hyödynnetään viinimarjoja!