
Näin joulukuun alussa alkaa jo vähän miettimään, mitä kivoja jouluherkkuja sitä tänä vuonna tekisi. Tällä kertaa en mitään kovin haastavaa leivottavaa halunnut, enkä toisaalta vielä perinteisiä jouluherkkujakaan. Selailin leivontakirjoja ja huomasin ohjeen omenatortusta, jossa oli käytetty kuitenkin jouluisia mausteita eli kanelia, kardemummaa ja inkivääriä. Päätin kokeilla olisiko tässä mausteisessa omenatortussa häivähdys joulua. Ohje on napattu Kaarina Roinisen Maukasta ruokaa kotikeittiöstä kirjasta.
Alku lähti aika sähäkästi käyntiin, kun tiputin viisi kananmunaa lattialle 🙈 Hoputin koiran avuksi siivoustalkoisiin, mutta koira tyytyi yhteen lipaisuun ja jäi katsomaan, kun leipuri yritti kauhoa kanamunia talouspaperin avulla roskikseen. No, sotkut tuli siivottua ja leipomaankin lopulta päästiin 😄
Ohje:
150g margariinia
1½dl fariinisokeria
1 muna
3dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl kardemummaa
½tl inkivääriä
1dl maitoa
Päälle:
5-6 hapahkoa omenaa (käytin 3)
Pinnalle:
25g pehmeää margariinia
½dl sokeria
½dl vehnäjauhoja
noin 1tl kanelia
noin 1/4tl inkivääriä
Valmistus:
1. Voitele ja korppujauhota irtopohjainen kakkuvuoka (halkaisija 24-26cm)
2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi.
3. Lisää muna rasva-sokerivaahtoon hyvin vatkaten.

4. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää taikinaan yhdessä maidon kanssa. Sekoita vain sen verran, että ainekset tasoittuvat.

5. Levitä taikina kakkuvuokaan.
6. Halkaise omenat, poista siemenkota ja leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Kuori omenat halutessasi.
7. Levitä taikinalle omenaviipaleet limittäin aloittaen vuoan ulkoreunasta keskustaa kohden.

8. Sekoita pehmeän rasvan joukkoon vehnäjauhot, sokeri ja kaneli. Ripottele seos omenien pinnalle.
9. Paista torttua 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 40 minuuttia.

10. Anna tortun jäähtyä vuoassa. Irrota reunarengas varovasti tortun ympäriltä.

Jälkipuheet:
Vatkasin margariinin ja sokerin yleiskoneessa ja lisäsin joukkoon kananmunan. Sekoittelin joukkoon kuivat ainekset ja maidon varovasti lusikalla hämmentäen. Taikinasta tuli notkeaa, mutta ei ihan löysää.
Ostin kaupasta vihreitä Granny Smith omenoita. Kuorin omenat ja leikkasin ohuiksi siivuiksi. Käytin kolme, vaikka ohjeessa oli 5-6 omenaa. Toki nuo kaupan omenat on usein isompia, kun monet kotimaiset lajikkeet.
Pinnalle tuleva seos ei mielestäni ihan onnistunut. En osaa sanoa mikä siinä meni pieleen, mutta koostumus oli aika löysä. Seosta ei siis voinut mitenkään ripotella pinnalle, vaan käytännössä lusikoin sitä sinne tänne. Ehkä jauhojen lisääminen olisi ainakin jämäköittänyt koostumusta 🤔 Paistoin torttua 40 minuuttia ja se kypsyi hyvin.
Omaan makuun tämä oli ihan ok omenatorttu. Pohja oli kivan pehmeä ja ihan ihan hyvän makuinen. Granny Smith omenatkin sopi hyvin tähän torttuun. Päällimmäinen seos oli aika sokerisen makuinen, mutta kyllä siinä kanelikin maistuu. Omena ja kaneli on kyllä hyvä makupari. Mausteet maistuu kuitenkin aika miedosti ja mikäli haluaisi enemmän makua, voisi ehkä mausteita laittaa hiukan enemmänkin. Inkivääriä en maistanut oikeastaan ollenkaan.
Kaiken kaikkiaan tämä Mausteinen omenatorttu on hyvä tarjottava joulukuiseen kahvipöytään. Ulkonäkö ei ehkä ihan kaunein ollut… Jos nyt tekisin torttua uudestaan, lisäisin vielä hieman kardemummaa ja inkivääriä. Torttu on aika riittoisaa ja säilyy kyllä hyvänä useamman päivän 😊
Ensi kerralla tehdään suklaa makeisia!