Omenapiirakka kuuluu jokaiseen syksyyn ja niin on tietysti myös tänä vuonna! Reseptiä on kiva aina vähän vaihdella, vaikka kyllä arkistojen kätköistä löytyy muutama luotto-ohjekin. Tällä kertaa tartuin K-ruokalehden (9/23) Mascarpone-omenapiirakka ohjeeseen. Mascarponesta olen pitänyt aiemminkin, joten uskoin sen sopivan hyvin myös omenan kanssa. Siitä tämä syksy on hieman erikoinen, että oman pihan omenapuu ei aiemmista vuosista poiketen tehnyt, kuin muutaman omenan… Ilahduin kuitenkin, että ruokakaupassa oli myynnissä paikallisia omenoita, jotka oli houkuttelevan hyvän näköisiä. Sateinen aamu, vapaapäivä. Mikäpä olisi mukavampaa puuhaa, kuin leipominen 😊
Ohje:
Taikina
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
½dl fariinisokeria
½tl kanelia
100g voita tai leivontamargariinia
1 kananmuna
Täyte
1prk (250g) Pirkka Parhaat mascarponea
3/4dl fariinisokeria
½tl kanelia
n.500g kotimaisia omenoita
Voitelu
1-2 rkl Pirkka vaahterasiirappia tai 1-2rkl siirappia
Valmistus:
1.Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe kulhossa. Lisää fariinisokeri, vaniljasokeri ja kaneli.
2. Sulata rasva. Sekoita jäähtynyt rasva ja kananmuna taikinaan.
3. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
4. Sekoita kulhossa mascarpone, fariinisokeri ja kaneli. Levitä täyte piirakkataikinan päälle.
5. Halkaise pestyt omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Lado omenaviipaleet haluamaasi muotoon mascarponetäyteen päälle. Sivele omenat siirapilla.
6. Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Jälkipuheet
Super hyvän makuinen oli tämäkin omenapiirakka 😋 Omena yleensäkin toimii ihanasti leivonnassa, eikä tämä kerta tee poikkeusta. Piirakka taikinaan tulee fariinisokeria ja kanelia ja se tuo kivasti makua piirakkapohjaan. Pohja on myös koostumukseltaan kivan rapsakka, eikä ollenkaan jauhoinen.
Täyte oli nopeasti sekoitettu ja suht jämäkkää, mutta kuitenkin helppo levittää piirakkapohjan päälle. Mascarpone on maultaan mieto ja täyteläinen. Siihen sekoitettuna fariinisokeri ja kaneli teki täytteestä erittäin herkullisen.
Laitoin piirakan päälle 4 pienehköä omenaa ja sillä tuli piirakan pinta täytettyä juuri sopivan runsaasti. Kaadoin omenoiden päälle siirappia ohuena nauhana, mutta en sivellyt sitä sen kummemmin. Ostin kaupasta ensimmäistä kertaa siirappia muovipullossa ja näin muutaman käyttökerran jälkeen sanoisin, että itse tykkään tästä muovipullosta kyllä enemmän kuin pahvipurkista. Siistiä ja kätevää!
Paistoin piirakkaa hieman yli 30min ja näin oli tarjolla lämmin omenapiirakka jo heti aamupäivällä. Tämä omenapiirakka olisi vaikkapa hyvä syksyinen kokoperheen jälkiruoka 😋🍏
Ensi kerralla tehdään kuivakakku!