Olen jo pidemmän aikaa katsellut sopivaa pullareseptiä, sillä edellinen pullan leivonta lienee jostain viime keväältä. Nyt lokakuun K-ruokalehdessä oli ohje tästä Mantelibostonista ja resepti vaikutti ihan mielenkiintoiselta. Ohjeessa käytettiin valmispullataikinaa, jollaista en ole ennen kokeillut, enkä muutenkaan ole pullaa leiponut kakun muotoon. On kiireetön vapaapäivä ja hyvin aikaa leipoa pullaa. Siispä kokeilemaan!
Ohje:
1pkt (600g) Pirkka pullataikinaa (pakaste)
Täyte:
100g Pirkka voita huoneenlämpöisenä
1 1/4dl fariinisokeria
½ps (â 100g) Pirkan mantelijauhetta
Toscakuorrute:
50g Pirkka voita
½dl kevytmaitoa
1rkl vehnäjauhoja
1dl fariinisokeria
½ps (100g) Pirkka mantelilastuja
Tomusokerikuorrute:
1dl tomusokeria
1rkl vettä
Valmistus:
1. Ota pullataikina sulamaan huoneenlämpöön noin tunti ennen leivontaa. Kiinnitä irtopohjavuoan (halk. 20cm) pohjalle leivinpaperi.
2. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy (noin 30*40cm). Käytä tarvittaessa vehnäjauhoja apuna. Levitä levylle voi, fariinisokeri ja mantelijauhe.
3. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen rullaksi. Leikkaa rulla 12 palaan. Asettele taikina vuokaan tasaisesti.
4. Kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä 20-30 minuuttia.
5. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 20 minuuttia.
6. Sulata voi pinnoitetussa kattilassa. Lisää jauhot, sokeri, ja maito. Kiehauta sekoittaen ja lisää lopuksi joukkoon mantelilastut.
7. Lusikoi kuorrutus tasaisesti kuuman bostonin pinnalle .
8. Paista uunin keskitasolla vielä 5-10 minuuttia kunnes kuorrutus on saanut kauniin värin.
Jälkipuheet:
Pakastetaikina suli hyvin noin tunnissa. Vaivasin kaksi taikinalevyä yhtenäiseksi taikinapalloksi ja kaulitsin niistä hieman epämääräisen näköisen levyn. Jauhoja en käyttänyt ollenkaan.
Sulatin hieman voita, että se oli helpompi levittää taikinalevylle. 100g voita oli ihan reippaasti ja rasvaa tuli paksuhko kerros. Voin jälkeen levitin levylle fariinisokerin ja mantelijauheen.
Tein taikinalevyyn kevyet viillot noin 3cm:n välein, jonka jälkeen käärin levyn rullalle (huom. ohjeen mukaan ensin rulla, sitten viillot). Taikina oli aika tiukasti pöydässä kiinni, mutta hieman veistä apuna käyttäen sain kyllä taikinan ehjänä rullalle. Pyörittäessä taikinaa mantelijauhe pursusi jonkun verran rullan yli, mutta ripottelin lopuksi ylimääräiset täytteet pullataikinan pinnalle.
Leikkasin rullasta viiltojen mukaiset palaset. Ohjeen mukaan pullia tulee 12, mutta minulla nyt tuli 15. Olisin toki voinut leikata vähän isompia paloja, mutta lopputuloksen kannalta sillä ei varmasti ole väliä. Pullat oli helppo asetella vuokaan 😊
Kohottelin pullia noin puoli tuntia, mutta mitään merkittävää kohoamista ei tällä kertaa tapahtunut. Laitoin pullavuoan uuniin ritilän päälle, mutta uuniin olisi pitänyt hoksata laittaa myös pelti! Ihmettelin, kun kovasti alkoi höyryä muodostumaan uuniin, kunnes huomasin rasvan valuvan irtopohjavuoan väleistä uunin pohjalle 🙈 No tästä selvittiin pienellä tuuletuksella ja uuniin putsauksella.
Kun pullat oli uunissa valmistin toscakuorrutteen. Kuorrute oli helppo tehdä. Sulatin kattilassa voin ja lisäsin täytteen ainekset yksi kerrallaan sekoittaen. Nappasin pullat uunista 20 minuutin jälkeen, lusikoin kuorrutteen bostonin päälle ja laitoin takaisin uuniin.
Paistoin vielä noin 10 minuuttia ja annoin jäähtyä kunnolla. Tomusokerikuorrutteeseen laitoin vajaa desin tomusokeria ja reilun ruokalusikallisen vettä. Kuorrutteesta tuli kerralla hyvä ja pursotin kuorrutteen pakastuspussin avulla jäähtyneen bostonin pinnalle.
Tätä Mantelibostonia oli kiva tehdä ja kaikki sujui mielestäni hyvin ohjeen mukaan (jos ei nyt lasketa uuninpesutalkoita 😅). Makukin oli tosi hyvä! Selkeästi pullaa, mutta tätä pystyi syömään pala kerrallaan kuin kakkua. Tykkään myös mantelista, joten mantelijauhe pullan täytteessä oli kivan makuinen. Myös toscakuorrutus oli hyvän makuinen.
Kakku oli ihan täyttä tavaraa, joten vein sen töihin työkavereita ilahduttamaan. Tämä onkin oivallinen tarjottava kahvipöytään ja säilyy pari päivää ihan hyvin. Kaiken kaikkiaan tähän reseptiin ja lopputulokseen olen oikein tyytyväinen 😊
Ensi kerralla aletaan etsimään jouluisia makuja!
Oliko se nyt sitten mantelijauhetta vai -rouhetta (kaksi eri asiaa), kun raaka-ainelistassa lukee jauhe, mut ohjeessa puhutaan rouheesta…
Hupsista sentään, kävin korjaamassa! Tässä Mantelibostonissa siis käytettiin nimenomaan mantelijauhetta.
Kiitos huomiostasi ja mukavaa joulun odotusta!😊