SOKERITON
Jotain raikasta ja kevyttä oli mielessä, kun etsin sopivaa leivottavaa tämän kertaiseen reseptitestiin. Poissuljin kaikki suklaa-asiat, kuivakakut, sekä kovin rasvaiset ja kermaiset ohjeet. Jotenkin teki mieli jotain raikasta, vaikkapa marjoja tai hedelmiä. Vaihtoehtoja on tietysti paljon jo näilläkin kriteereillä, mutta aikani ohjeita selailtua, päätin valita Pirkan paras leivontakirjasta tämän Keijukaisten ananaskääretortun.
Tässä ohjeessa oli taas jotain uutta kokeiltavaa, sillä sokerin sijasta käytettiin makeutusjauhetta. Kiva lisä oli myös kaksi erilaista täytevaihtoehtoa eli kermainen tai rahkainen. Valitsin itse rahkaisen täytevaihtoehdon, mutta laitan ohjeeseen myös tuon kermaisen vaihtoehdon.
Ohje:
4 kananmunaa
2dl Pirkka-makeutusjauhetta (käytin steviaa)
1dl leivinjauhetta
1½dl vehnäjauhoja
½dl perunajauhoja
Kermainen täytevaihtoehto:
1tlk (227g) ananasmurskaa
2dl vispikermaa
2tl Pirkka-makeutusjauhetta
Rahkainen täytevaihtoehto:
1tlk (227g) ananasmurskaa
1tlk (250g) maitorahkaa
1rkl Pirkka-makeutusjauhetta
Valmistus:
1.Vaahdota munat ja makeutusaine. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti vaahtoon.
2. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Varaa työpöydälle toinen leivinpaperi. Levitä taikina leivinpaperille noin 1½ cm:n paksuiseksi suorakaiteeksi.
3. Paista torttupohjaa 225 asteessa uunin alatasolla 5-7 minuuttia. Valmista haluamasi täyte.
4. Kermainen täyte: Valuta ananasmurskasta mehu ja ota se talteen. Vaahdota kerma ja lisää siihen ananasmurska sekä makeutusjauhe.
Rahkainen täyte: Valuta ananasmurska ja säästä mehu. Sekoita ananasmurska ja makeutusaine maitorahkan joukkoon ja lisää hieman ananasmehua, jotta saat täytteestä helposti levittyvän.
5. Heti kun otat kypsän torttupohjan uunista, kostuta sen pintaa ananasmehulla. Kumoa torttupohja pöydälle varatun leivinpaperin päälle paistopinta alaspäin.
6. Levitä täyte jäähtyneelle torttupohjalle. Kääri torttu tiukalle rullalle leivinpaperin avulla. Anna tortun hieman vetäytyä jääkaapissa ennen leikkaamista.
Jälkipuheet
Tämä oli ensimmäinen kerta, kun leivoin makeutusjauhetta käyttäen ja oli ihan mielenkiintoista kokeilla miten sokerittomuus vaikuttaa lopputulokseen. Pirkan makeutusjauhetta en kaupasta löytänyt enkä saanut googlestakaan osumia eli ilmeisesti ko.tuote on jo lopetettu. Päädyin ostamaan steviaa, enkä sitten tiedä onko se kuinka erilainen tuote, kuin tuo ohjeessa ollut makeutusjauhe.
Vatkasin taikinaa ihan normaalisti, mutta taikinan koostumus oli kyllä erilainen, kuin sokeria käytettäessä. Ehkä se oli jotenkin tiiviimpi. Kaadettaessa taikinaa pellille, sitä piti ihan levittää, kun taas ”normaali” taikina valuu tasaisesti lähes itsestään. Tuntui, että taikinaa on tosi ohut kerros, mutta paiston jälkeen se oli kyllä ihan normaalin kääretorttupohjan paksuinen.
Valitsin täytteeksi tosiaan rahkaisen vaihtoehdon, koska arvelin sen olevan raikas ja hyvän makuinen. Täyte oli nopea valmistaa sillä aikaa, kun torttupohja oli uunissa. Varmasti myös kermainen täyte olisi ollut hyvän makuinen ja kerma sopii tietysti aina kääretortun täytteeksi.
Kostutin uunista tulleen torttupohjan ananasmehulla. Torttupohja oli koostumukseltaan vähän kumisen oloinen eikä se imenyt ananasmehua kovin hyvin. Jos normaali kääretorttupohja imaisee nesteen hetkessä, oli tässä ikään kuin kalvo pinnassa ja nesteen imeytyminen kesti vähän aikaa.
Levitin rahkatäytteen torttupohjalle ja tortun kääriminen rullalle onnistui ihan hyvin, mutta jälkeen päin mietin, että käärin sen ehkä liiankin tiiviiksi. Jos jättäisi rullaa vähän löysemmälle olisi se muhkeamman oloinen, eikä täytteet niin pursuaisi välistä. No tätä voi ensi kerralla vähän miettiä…
Annoin tortun vetäytyä jääkaapissa kunnes oli maistamisen aika. Kääretorttua oli helppo leikata paloiksi. Maultaan kääretorttu oli aika kuivahko, eikä kokonaisuutta pelastanut edes hyvän makuinen ananastäyte. Makeutusaineista tulee aina oma makunsa, johon en oikein ole tottunut. Lisäksi pohja oli auttamatta suutuntumaltaan jotenkin kumimainen.
Jos nyt jotain hyviä puolia pitää tästä kokeilusta etsiä, niin ananasrahka oli hyvän makuinen ja juuri niin raikas, kun olin etukäteen toivonutkin. Nyt siis ostamaan maitorahkaa ja ananasmurskaa, se on ihan toimiva välipala sellaisenaan 😁 Ja voisin myös joskus tulevaisuudessa tehdä tavallisen kääretorttupohjan tällä ananastäytteellä. Ylipäätään olisi kiva kehittyä kääretorttujen teossa. Ne on aika nopeita ja helppoja valmistaa ja täyte variaatioita on lähes rajattomasti.
Sokeriton leivonta ei siis nyt ensimmäisellä kerralla oikein kolahtanut. Saas nähdä uskallanko kokeilla joskus myöhemmin uudestaan 😅
Ensi kerralla tehdään juustokakku!