Tapana on selata aina uusin ilmestynyt K-ruokalehti läpi ja niistä olenkin löytänyt monia kivoja leivontareseptejä. Numerossa 3/23 oli ohje kardemummapullista, jotka jäi vielä siinä vaiheessa leipomatta, mutta olin onneksi säästänyt lehden ja päätin nyt pitkästä aikaa leipoa pullaa. Jo ohje kuulostaa herkulliselta – voita, sokeria ja kardemummaa. Tästä tulee varmasti hyvää 🙂
’Ohje:
2½ dl vettä
25g hiivaa (puolikas tuorehiiva)
1 kananmuna
1½dl sokeria
1ps (8g) Pirkka kardemummaa
1tl suolaa
n. 8dl Pirkka vehnäjauhoja
100g pehmeää voita
Täyte:
100g pehmeää voita
1dl fariinisokeria (käytin tummaa muscovadoa)
1ps Pirkka kardemummaa
1tl vanilijasokeria
Sokeriliemi:
½dl sokeria
½dl vettä
1rkl sitruunanmehua
1tl sitruunankuorta raastettuna
Lisäksi:
1 kananmuna
2rkl sokeria
Valmistus:
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita hyvin, että hiiva liukenee. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita.
2.Lisää vähitellen joukkoon jauhoja ja vaivaa taikinaa hyvin. Lisää pehmeä voi ja alusta taikinaa hyvin ja huolellisesti, niin, että se on tasaista ja irtoaa kulhon reunoista.
3. Anna taikinan kohota leivinliinan alla n. 15-20 min.
4. Sekoita täytteen ainekset kulhossa tasaiseksi.
5.Jatka taikinan vaivaamista jauhotetulla alustalla. Kauli se n.40-50cm kokoiseksi levyksi. Levitä täyte levylle tasaisesti ja taita levy kaksinkerroin.
6. Leikkaa levystä n.3cm leveitä suikaleita. Leikkaa suikale pitkittäin puoliksi, mutta jätä yläreunasta kiinni. Eli noin sentin verran leikkaamatta. Kieritä nämä kaksi nauhaa toistensa ympärille. Kierrä vielä muutama lisäkierre pyöräyttämällä molemmista päistä vastakkaisiin suuntiin. Kiepauta lopulta pötkö kierteeksi. Nosta valmis kierre leivinpaperin päälle. Kun kierteet ovat valmiita, anna pullien kohota n. puoli tuntia .
7. Voitele pullat kananmunalla ennen paistamista.
8. Paista pullia 225 asteessa noin 10 minuuttia.
9. Kiehauta sokeriliemen ainekset kattilassa ja sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Voitele lämpimät pullat sokeriliemellä ja ripottele pinnalle sokeria koristeeksi.
Jälkipuheet
Nämä kardemummapullat onnistui hyvin! Pullista tuli kerrassaan herkullisia ja kauniin näköisiä.
Valmistukseen kannattaa varata aikaa, että pullat saa kohota rauhassa ja kyllähän kierteissä oli jonkin verran näpertämistä.
Pullat maistuu ihanasti kardemummalta, täyte on hyvän makuinen ja sokeriliemen hentoinen sitruunan makukin nousee esille. Ihanaa sunnuntai iltapäivän puuhaa oli keskittyä taikinan vaivaamiseen ja kierteiden pyörittelyyn. Tuore pulla iltateen kanssa oli ihana päätös kiireiselle viikolle.
Ohjeen mukaan täytteeseen tuli fariinisokeri, mutta minulta se olikin yllättäen päässyt loppumaan. Onneksi kaapista löytyi tummaa muscovado ruokosokeria, joten korvasin fariinisokerin sillä.
Taikinasta tuli hyvä, sitä oli helppo vaivata ja kaulita. Käytin suikaleiden leikkaamisessa apuna ihan mittanauhaa ja sen avulla oli helppo leikata 3cm tasaisia suikaleita. Suikaleita kierittäessä täytettä pursusi jonkin verran yli ja joka kierteen jälkeen pitikin olla pöytää pyyhkimässä.
Pyörittelin suikaleista aika napakoita kierteitä, niin että pullat mahtui kahdelle pellille. Taikinasta tuli 16 reilun kokoista kierrettä.
Paistoin pullia hieman yli 10min. Paistossa saikin olla tarkkana, että taikina on joka kohdasta kypsynyt. Täytteen ja sokeriliemen teko oli helppoa, joten tämän reseptin suurin työ oli juuri tuo taikinan alustus ja kierteiden näpertäminen. Ehdottomasti teen näitä kardemummapullia toistenkin!