Oi Halloween! Halusin nyt ehdottomasti leipoa jotain Halloween teemaan sopivaa. Vaikka en erityisen kova ole pyhiä tai teemapäiviä juhlimaan niin kyllä tykkään antaa näille hieman huomiota tämän perusarjen keskellä. Mikä olisikaan siis parempaa, kuin ajankohtaan sopivat leipomukset, muutama koriste kurpitsa tai hämähäkki, teeman mukaiset kynttilät jne. Siitä tulee ihanaa vaihtelua arkeen ja nimenomaan ihan pienilläkin asioilla saa lisättyä hyvää mieltä 😊
Etsiessäni sopivaa Halloween-reseptiä turvauduin tuttuun ja hyväksi havaittuun sivustoon eli k-ruoka.fi. Siellä oli useampiakin aiheeseen sopivia reseptejä valittavana. Mm. lasten halloween juhliin olisi kivoja ideoita, mutta nyt hain ohjetta aikuiseen makuun, joten valitsin Halloween juustokakun. Mangoa ja valkosuklaata. Testataan!
Ohje:
Pohja
200g (18kpl) Oreo täytekeksejä
50g voita
Täyte
2rs (à 180g) Pirkka maustamatonta tuorejuustoa
4 liivatelehteä
2 levyä (à 100g) valkoista leivontasuklaata
1tlk (2dl) Pirkka vispikermaa
½tlk (à 500g) Pirkka mangososetta
2rkl sitruunamehua
½ levyä (à 200g) Pirkka tummaa leivontasuklaata
Valmistus:
1.Nosta tuorejuusto huoneenlämpöön.
2. Murskaa keksit pieneksi muruksi. Sekoita joukkoon sulatettu rasva. Levitä seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk. 20cm) pohjalle.
3. Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään noin 10 minuutiksi.
4. Sulata valkosuklaa mikrossa (350w noin 30 sekuntia välillä sekoittaen) ja anna jäähtyä haaleaksi.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi.
6. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen mangosose notkistetun tuorejuuston joukkoon. Lisää haalea valkosuklaa ja vatkaa taas tasaiseksi.
7. Kiehauta sitruunamehu mikrossa tai pienessä kattilassa. Purista liivatelehdet kuiviksi ja lisää kuumaan mehuun. Sekoita tasaiseksi lusikalla. Anna jäähtyä hetki.
8. Lisää liivate-mehuseos mangotäytteen joukkoon nuolijalla huolellisesti sekoittaen. Lisää lopuksi kermavaahto ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos vuokaan ja tasoita pinta.
9. Sekoita tumma suklaa mikrossa ja kaada pursotinpussiin. Pursota suklaa kakun pinnalle sisäkkäisiksi renkaiksi. Vedä hammastikulla kevyesti keskeltä reunoille, jolloin suklaasta muodostuu hämähäkinseitti.
10. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 5 tunniksi. Irrota kakku vuoan reunoista varovasti veitsellä ja nosta tarjoiluvadille.
Jälkipuheet
Keksipohjan teko lähti käyntiin tuttuun tapaan. Murskasin keksit, sulatin voin, sekoitin keskenään ja painelin kakkuvuoan pohjalle. Laitoin vuoan jääkaappiin hieman jähmettymään täytteen teon ajaksi.
Sitten täytteen tekoon. Sulattelin valkosuklaan mikrossa pikkuhiljaa. Tykkään kyllä jotenkin enemmän sulattaa suklaan hellalla kattilassa, kun mikrossa. Hellalla se sulaa nopeasti ja jotenkin tasaisemmin. Samalla laitoin kerman yleiskoneeseen tekeytymään.
Mangososeen kanssa tein pienen virheen 😅 Olin säilyttänyt sitä jääkaapissa ja nähtävästi se ei ehtinyt lämmetä tarpeeksi. Voi siis vain kuvitella mitä tapahtuu, kun sekoittaa haalean valkosuklaan hieman viileään mango-tuorejuustoseokseen… No voin kertoa, että suklaa paakkuuntuu ja kohmettuu. Hetken jo ajattelin, että pilalle meni koko täyte, mutta sitten keksin kipata koko seoksen kattilaan ja sekoittelin sen miedolla lämmöllä tasaiseksi. No tämän kerran oppi oli siis se, että lämpötiloilla todellakin on merkitystä!
Lämmitin vielä sitruunamehun kattilassa ja sekoitin joukkoon jo vedessä lionneet liivatelehdet. Lopuksi sekoitin liivate-mehuseoksen mangotäytteen joukkoon ja siihen vielä kermavaahdon. Lopultakin täyte näytti siltä miltä sen pitääkin ja kaadoin sen kakkuvuokaan.
Kakun koristelu hämähäkinseitiksi olikin jännittävä osuus. En ole kovin kokenut koristelija ja kyllä se lopputuloksessakin näkyy 😄 Sulatin suklaan ja lusikoin sen pussiin. Leikkasin ehkä hieman turhan suuren pursotusaukon pussiin ja välillä suklaa tuli ulos epätasaisena nauhana. Eli lisää vaan harjoitusta! Ja pieni epätäydellisyyshän suorastaan sopii Halloween kakkuun.
Kakku oli hyytymässä jääkaapissa noin puoli päivää ja mielestäni lopputulos oli todella onnistunut, vaikka pieniä haasteita matkalla olikin. Maku on ihana! Kakku maistuu makealta, mutta mango tuo siihen myös raikkautta ja kepeyttä. Myös hyytyminen oli onnistunut hyvin. Tämä on erinomainen resepti Halloween leivontaan ja tietenkin koristeita muuttamalla mihin tahansa muuhunkin ajankohtaan 😊
Ensi kerralla leivotaan piirakkaa!