Pulla on ollut leivontalistalla jo pitkään, koska haluaisin kokeilla eri reseptejä ja kehittyä pullan leivonnassa. Pullan teko vaatii aina vähän aikaa taikinan vaivaamiseen, kohotukseen sekä pullien näpertämiseen, että se on syytä jättää vapaapäivälle ja nimenomaan se sopii ihanasti rauhalliseen vapaapäivän viettoon. Toisaalta pulla on siitä kiva, että raaka-aineet löytyy valmiiksi aika hyvin kotoa, eikä se vaadi mitään ihmeellisiä panostuksia.
Etsiskelin mielenkiintoista reseptiä ja valitsin Pirkan paras leivontakirjasta appelsiinipulla ohjeen. Siitä tuli jotenkin keväinen fiilis ja ajattelin sen sopivan hyvin myös tähän pääsiäisen aikaan. Aloin kyllä haaveilemaan myös jostain maukkaasta rahkapiirakasta ja ehkä leivon sen seuraavaksi 😁
Kirjassa oli ohje sekä pikkupullille että pullapitkolle. Tein koko taikinasta pikkupullia, mutta laitan tähän valmistusohjeen myös pullapitkolle. Sitäkin mallia olisi joskus hauska kokeilla.
Ohje:
4dl Pirkka kevytmaitoa
½ prk (à250g) Pirkka-maitorahkaa
50g hiivaa
1 kananmuna
2dl sokeria
2tl suolaa
1rkl hienonnettua kardemummaa
noin 900g (noin 14dl) Pirkka-vehnäjauhoja
200g Pirkka leivontamargariinia
Täyte:
4dl Pirkka-appelsiinimarmeladia
2rkl Pirkka-perunajauhoja
Voiteluun:
1 kananmuna
Pinnalle:
raesokeria
Valmistus:
1.Sekoita rahka ja maito kattilassa ja lämmitä liemi kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva taikinakulhoon ja kaada liemi päälle. Lisää muna ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää sokeri, suola ja kardemumma.
2. Sekoita jauhot taikinaan vatkaimella niin kauan kuin se vaivatta käy. Sekoita pehmeä margariini taikinaan käsin ja lisää jauhoja pienissä erissä hyvin vaivaten. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Vaivaa taikinaa kunnes se on sileätä ja irroaa kulhon reunoista. Nostata taikinaa peitettynä lämpimässä paikassa kooltaan kaksinkertaiseksi.
3. Sekoita täytettä varten marmeladi tasaiseksi ja siivilöi joukkoon perunajauho. Jaa taikina kahteen osaan ja kaaviloi pala suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 60×35cm).
4. Levitä taikinan päälle puolet appelsiinitäytteestä tasaisesti. Kääri rullalle pitkältä sivulta. Leikkaa rullasta noin 2½ sentin viipaleita ja aseta kukin pystyyn paperivuokaan. Nostata pullat peitetty lämpimässä paikassa.
5. Voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa keskitasolla noin 10 minuuttia.
6. Valmista toinen puoli taikinasta samoin ja jaa rulla kahdeksi pitkoksi. Nosta pitkot pellille leivinpaperin päälle. Leikkaa saksilla syviä, rullan sisukseen yltäviä viiltoja noin 2cm:n välein. Käännä viipale taaksepäin vuoroin oikealla vuoroin vasemmalle puolelle pitkoa. Anna pitkojen nousta lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
7. Voitele pitkot munalla ja ripottele päälle runsaasti raesokeria. Paista pitkoja 200 asteessa alatasolla 20-25 minuuttia.
Jälkipuheet
Aloitin maidon lämmittämisellä. Laitoin hellan kolmoselle, kaadoin maitorahkan maidon joukkoon ja sekoittelin samalla kun liemi lämpeni kädenlämpöiseksi. Murensin hiivan kulhoon, jonka jälkeen kaadoin maito-rahkaseoksen kulhoon ja sekoittelin tasaiseksi. Lisäsin seokseen sokerin, suolan ja kardemumman.
Pistin seoksen yleiskoneeseen ja aloin lisäämään jauhoja vähitellen. Kun kone ei enää selvinnyt taikinan sekoittamisesta lisäsin joukkoon pehmeän margariinin ja loput jauhot ja vaivasin taikinan käsin valmiiksi. Taikinasta tuli ihan hyvän tuntuinen. Annoin sen kohota kulhossa noin puoli tuntia.
Valmistelin sillä aikaa täytteen. Laitoin 2 rasiaa Saarioisen appelsiinimarmeladia kulhoon ja sekoitin joukkoon perunajauhot. Varustin 3 peltiä leivinpapereineen valmiiksi pullia varten. Otin esille raesokerin ja rikoin kananmunan kulhoon voitelua varten. Käytin muffinivuokia, koska pullavuokia ei nyt sattunut olemaan…
Taikina oli kohonnut hyvin. Jaoin sen puoliksi ja aloin kaulita taikinaa pöydällä. Levitin kaulitun taikinan päälle appelsiinimarmeladin ja käärin taikinan rullalle. Taikinalevyn reunoista tulee aina hieman epätasaiset ja toisaalta se ei haittaa, mutta ehkä ensi kerralla tasoitan reunat, jolloin saan pullista tasaisen kokoisia. Nyt reunimmaiset pullat jää hieman keskimmäisiä pienemmiksi. Myös rullan tasaiseen kierittämiseen voisin kiinittää enemmän huomiota, ettei rulla ole jostain kohti tiukka ja toisesta ilmava. Jaoin rullan n.2,5cm paloiksi, jotka asettelin yksi kerrallaan paperivuokaan. Muffinivuoka toimi tässä oikein hyvin, kun pullat on maltillisen kokoisia.
Voitelin pullat kananmunalla ja ripottelin päälle raesokerin. Tässä kohtaa olen aina hieman hätäinen, enkä enää malta kohottaa pullia riittävästi. Nyt ensi kerralla yritän muistaa tämän! Uuni päälle vasta, kun pullat on tehty ja kohoamassa 😁
Paistoin uunissa 225 asteessa, kaksi peltiä kerrallaan hieman yli 10 minuuttia. Kun ensimmäiset pullat oli uunissa valmistin toisen taikinan puolikkaan samalla tavalla. Pullia tuli 5 peltiä ja 9-10 pullaa per pelti. Myös paistamisessa tuli vähän epätasaisuutta eri peltien välillä eli tähän paistamisenkin tasalaatuisuuteen voisin kiinnittää jatkossa enemmän huomiota. Ja ehkä hyvä myös huomioda, että pulla on mahdollisimman tasaisesti kananmunalla voideltu 😊
Ihan hyvin onnistui nämä appelsiinpullat! Ainut ”ongelma” pullan leivonnassa on, että niitä tulee aina niin paljon 😅 Ehkä pitäisi puolittaa taikina… Toisaalta pulla on helppo pakastaa ja pakastimesta on nopea sitten sulattaa niitä sopiva määrä tarpeen mukaan. Pakastin pullista suurimman osa ja vein myös työpaikalle pussillisen. Appelsiini pullassa ei kuitenkaan ole ihan suosikkimakuni, olen enemmänkin kanelipullan ystävä, mutta siihen nähden olen oikein tyytyväinen makuun ja lopputulokseen.
Pulla on parhaimillaan tuoreena, lämpimänä, kun ihana pullan ja kardemumman tuoksu valtaa kodin. Kuppi kuumaa teetä, hyvä kirja ja vasta leivottua pullaa. Mikäpä olisi parempi tapa viettää rentouttavaa vapaapäivää 😌
Ensi kerralla tehdään se rahkapiirakka!